Zoe Dumitrescu Busulenga

Zoe Dumitrescu Busulenga

de Mihail Sadoveanu
De altfel treptat, totul se permeaza de trecut in opera lui Sadoveanu printr-un fel de lenta, imperceptibila invazie a elementelor acelei dimensiuni a timpului, asa incat titlul volumului mai inainte citat. Vechime, ni se pare a deveni emblematic pentru o viziune globala si pentru creatia intreaga. Caci asa cum spuneam, de la o vreme, orice naratie, desfasurata in prezentul cel mai banal, isi vede, fara de veste, rupte zagazurile firesti ale timpului marunt al vietii omului. Fenomenul de regresie intr-un timp mitic, al obarsiilor, dinspre care toate vin purtand semne, si in care toate se intalnesc, se produce, dislocand timpul, slabindu-i articulatiile, deschizand unghiuri de perspectiva revelatorii pentru o alta cunoastere. La altitudinile de la care ajunge sa priveasca geografiile mitice, Sadoveanu stiutorul capata puterea de a domina si struni si timpul, si de a vedea cum izvorasc, din illo tempore, suvoaiele timpului mic a carui incarcatura evenimentiala nu mai contrazice randuielile timpului cosmic, ci se incadreaza in niste incifrate relatii cauzale si finale.
De aceea autorul pare a veni ca martor din strafunduri de istorie pe de o parte, iar pe de alta se poate intoarce inapoi pe firul timpului spre obarsii, facand, printr-un proces adanc si misterios de cunoastere, timpul repetabil si reversibil.
Zoe Dumitrescu Busulenga, Sadoveanu. Motivul drumului si aventura umana, in vol. Itinerarii prin cultura, Bucuresti, 1982

Zoe Dumitrescu Busulenga


Aceasta pagina a fost accesata de 2353 ori.
Cumparati acest cd de exceptie !!!

Biografie

Opera

Cumparati acest cd de exceptie !!!